לא פעם כשאני מכינה אנשי הייטק לראיונות עבודה, אני מגלה כי אנשי הייטק מאמינים שהמקצוענות שלהם תקבע האם יקבלו אותם לעבודה ומזניחים כישורים ומיומנויות חשובות או לפחות מתייחסים אל כל אילו כאל דבר מישני ולא ממש חשוב.
אני מוצאת את עצמי מסבירה שוב ושוב לאנשים מאד מוכשרים ומקצועיים את חשיבות ההיבטים האישיים והחברתיים כפרמטר משמעותי בבחירת האדם המתאים לתפקידכם אילו בנוסף כמובן להיבטים המקצועיים.
ראיון ראשון לסינון ראשוני נעשה בד"כ בטלפון.
ראיון שני עם המנהל הישיר, בד"כ ראש צוות שבו תתבקשו לספר על עצמכם. בראיון הזה תישאלו שאלות מקצועיות כדי להעריך את רמת המקצועיות שלכם. שימו לב שבראיון זה כנראה שתקבלו רקע על התפקיד. חשוב מאד להיות בהקשבה, המידע שתקבלו חשוב מאד בשני היבטים. המידע שתקבלו יכוון אתכם לתת מענה מתאים ורלוונטי לשאלות שתישאלו, המידע יאפשר לכם לבחון את הרלוונטיות של התפקיד עבורכם והאם אתם מעוניינים בתפקיד.
ראיון שלישי יהיה ראיון עם מנהל בכיר יותר, לעיתים המנהל של המנהל הישיר. ראיון זה דומה לראיון עם המנהל הישיר, הראיון בד"כ קצר יותר. מתוך נסיוני הדגש בראיונות מסוג זה הינו על האדם, האישיות שלו, המיומנויות והכישורים שלו. חשוב להיות מוכנים לכך.
ראיון רביעי יהיה עם גורם ממשאבי אנוש, ומטרתו הינה בחינת התאמתו של המועמד לא רק לתפקיד אלא גם לחברה. אנשי משאבי אנוש שואלים שאלות שלעיתים מפתיעים מועמדים, לא תמיד ניתן להתכונן לכל השאלות, אך חשוב להגיע מוכנים וממוקדים.
כמו תמיד יש חשיבות רבה לעשות שיעורי בית ולהגיע מוכנים עם ידע לגבי החברה, הבעלים, הטכנולוגיה, הפעילות, המוצרים, השוקים שאותם היא משרתת ועוד.
היכרות עם הטכנולוגיה תהליך אתכם להיות מאד רלוונטיים מבחינה מקצועית, היכרות עם שאר הנושאים תסמן אתכם כאנשים רציניים שעשו שיעורי בית והגיעו מוכנים.
שימו לב, שהיכרות ראשונית עם החברה תסייע לכם להתכונן ולתת מענה הולם לשאלות שישאלו ובכך תהפכו להיות יותר רלונטיים, תשאירו את הרושם הנדרש ותבדלו את עצמכם ממתראיינים אחרים לתפקיד.
כנסו לאתר האינטרנט של החברה ולימדו כל מה שאפשר. אם אתם מכירים מישהו שעובד בחברה, צרו איתו קשר ושאלו שאלות.
היכולת לעבוד בצוות הינה משמעותית לתפקידים רבים בהיי טק ועל כן יש סיכוי רב שתישאלו שאלות בנושא. חשוב להגיע מוכנים. אספתי כמה שאלות שכדאי לחשוב ולהתכונן להן לפני ראיון העבודה בהייטק.
תאר כיצד אתה נוהג לבקש עזרה מחבר לצוות, באילו מצבים אתה מבקש עזרה?
תאר כיצד אתה מציע עזרה לחבר בצוות. באילו מצבים אתה מציע עזרה?
תאר מקרה שבו היה בינך לבין חבר צוות קונפליקט. כיצד התנהלת? מה היית משפר בהתנהלות שלך?
תאר מקרה שבו הערת לחבר צוות הערה מקצועית או אישית. מה דעתך על דרך הפעולה שלך? מה היית משפר בדרך הפעולה שלך?
תאר איך אתה מתנהל בישיבות.
מה התרומה המשמעותית שלך לצוות לא בנושאי עבודה
איך נראה מפגש שלך בפינת קפה עם חבר צוות?
בתפקידים רבים בהיטק יש שילוב בין היכולת לעבוד לבד ולהתמודד עם אתגרים ומורכבויות לבין היכולת לשתף פעולה עם חברי צוות.
על חלק מהשאלות תענו ביתר קלות ועל חלקן לא. המעסיקים לא בודקים בהכרח את השליטה שלכם בתחום כזה או אחר אלא את היכולת שלכם להתמודד עם מה שאתם לא יודעים, את החשיבה שלכם, היצירתיות והגישה לפיתרון בעיות. חשוב להשאר רגועים ולא להלחץ. אפשר לבקש עוד זמן, או להתמודד עם השאלה המורכבת כשאתם יושבים לבד. אף אחד לא בודק אתכם עם סטופר. זכרו את זה. אם בכל זאת אתם לא מוצאים פיתרון, הסבירו בקול רם את כיוון החשיבה שלכם ואת הרעיונות שלכם.
כמו בכל ראיון תישאלו שאלות העוסקות במי אתם ומהם הכישורים והמיומנויות שלכם. השאלות מגוונות. אספתי כמה דוגמאות לשאלות שכדאי לחשוב ולהתכונן להן לפני ראיון העבודה בהייטק.
ספר לי על עצמך
ספר לי כיצד התמודדת עם אתגר מורכב בעבודה?
תאר כיצד אתה מתמודד עם ריבוי משימות כאשר עומד לרשותך זמן קצר? כיצד אתה מתעדף את המשימות שלך? אתה מרוצה מעצמך? מה היית משפר?
תאר כיצד התמודדת עם משימה שלא היה לך מושג איך לבצע אותה.
תאר יוזמה שלך שהתקבלה או לא בארגון, ספר מה עשית? ממה היית מרוצה? מה היית משנה?
תאר סיטואציה שבה התנגדת לדעתו של המנהל שלך. מה עשית? מה היית משפר?
תאר תרחיש שבו שיתפת את המנהל שלך בהתלבטות. ממה אתה מרוצה, מה היית משפר?
ספר לי על פידבק חיובי/ שלילי שקבלת מהמנהל שלך. על מה הפידבק? איך הרגשת? מה דעתך על כך?
הראל (שם אמיתי ולא בדוי, הפוסט נכתב בהסכמתו של הראל) התקשר אלי היום כדי שאכין אותו לראיון עבודה בהייטק. הראל בן 27, בעל תואר ראשון במדעי המחשב, הוזמן לראיון עבודה לתפקיד פיתוח.
אבא של הראל, חזי, שלח אותו אלי. את חזי, שהוא מנהל בכיר בעולם הפיננסי הכנתי פעמיים לראיון עבודה בהפרש של 6 שנים, בשתי הפעמים הוא קבל את הגוב. "לך לאורית" הוא אמר להראל, והראל אכן התקשר.
את יכולה להכין אותי גם להייטק?" זה מה ששאל הראל כמעט בשנייה הראשונה לשיחתנו.
כמובן" עניתי, "אבל הייטק זה ראיון מסוג אחר, לא?" שאל הראל. "כן ולא", עניתי לו, והנה ההסבר.
מטרת ראיון העבודה בכל מקום הינה לבחון את התאמתו של המועמד בהיבטים מקצועיים, אישיים, וההתאמה שלו לחברה, לתפקיד ולצוות.
בהייטק כמו גם בתחומים נוספים (מסוימים מאד) שמים דגש משמעותי על היכולת המקצועית ועל כן בוחנים את המועמדים מקצועית.
בדרך כלל מתקיים ראיון טלפוני קצר לפני המפגש הפיזי או המפגש בזום. הראיון הטלפוני כולל כמה שאלות ממוקדות במטרה לבצע סינון ראשוני של מועמדים. רצוי להיות מאד מרוכזים ולענות על השאלות בקצרה.
ראיון העבודה עצמו מתחלק בד"כ לשניים. החלק הראשון כולל ראיון מקצועי עם המנהל הישיר שמטרתו בחינת המרואיין מבחינה מקצועית. בחלק זה ישאל המועמד על ניסיונו המקצועי ועל הידע שלו בתחומים רלוונטיים. לעתים יידרש המועמד לעבור מבחן מקצועי ועל כן מומלץ להבין מראש מה נדרש לצורך התפקיד ולהתכונן. מראיינים מקצועיים משלבים לעתים בראיון חידות, שאלות שבוחנות את רמת היצירתיות של המועמד, ושאלות מקצועיות.
השלב השני, מותנה בכך שהמועמד עבר את השלב הראשון. שלב זה כולל ראיון עם משאבי אנוש ולעתים גם עם המנכ"ל או סמנכ"ל. מדובר על ראיון עבודה שבו נבדקת התאמתו של המרואיין לארגון, לתפקיד ולצוות בהיבט האישיותי. בשלב זה נבחנות המוטיבציות של המרואיין, כישורים, מיומנויות והתקשורת הבינאישית שלו עם הסביבה הארגונית ועם לקוחות.
לסיכום: ההבדל המשמעותי ביותר הינו הדגש על היכולות המקצועיות.
"ומה לגבי שכר?" שאל הראל, "תכלס מרוויחים בהייטק הרבה יותר, אך מדובר במשרה ראשונה שלי".
אכן כך, בהייטק ניתן להרוויח טוב, ולמזלם של המתלבטים עם השאלה, יש באינטרנט טבלאות שכר. מומלץ לבדוק מהו השכר הממוצע למשרה לפני ראיון העבודה. ואם מדובר על תפקיד ראשון, יש לקחת את זה בחשבון ולא לבקש את המקסימום.