אנחנו מגיעים לראיון העבודה, מוכנים עם המסרים שלנו, עם תשובות לשאלות, יודעים איך להציג את עצמנו ואת הנסיון המקצועי והניהולי שלנו. אנחנו בעיקר מוכנים למצב "פלט" אך, כפי שכל איש מכירות טוב יודע, מכירה טובה ואיכותית תתרחש כאשר המוכר מגיע בפוקוס גם על מצב של "קלט", כדי להבין מה הלקוח צריך, למה הוא מצפה, מה חשוב לו ועוד. ראיון עבודה הוא אירוע שבו אדם עוסק ב "מכירה עצמית" לנציגי ארגון שמחפש את בעל התפקיד הטוב ביותר, ועל כן מצב "קלט" הינו חשוב ביותר בראיון עבודה.
הקשב למה שהמראיין מספר לך על הארגון ועל התפקיד, שים לב מה מחפשים, מה חשוב, על מה שמים דגש, והתייחס לכך בתשובותיך.
הקשב להיסוסים ולהתנגדויות אפשריות של המראיין כלפיך (כן, זה בהחלט קורה). לדוגמא: "מדובר בצוות גדול, אתה לא ניהלת אף פעם אנשים, איך נראה לך שתתמודד עם זה?" (היסוס: האם המועמד מסוגל לנהל צוות גדול? אין לו נסיון). דוגמא נוספת שסיפרה לי לקוחה שנשאלה ע"י המגייסת כיצד היא מתכוונת לנהל צוות של אנשים כל כך דעתניים. "יש כאן בצוות כמה אנשים מאד דעתניים וכוחניים, את חושבת שתסתדרי איתם? אני שואלת כי את נראית לי מאד שקטה". (היסוס: איך אדם שקט יתמודד עם אנשים דעתניים וכוחניים?). הקשבה להיסוסים ולהתנגדויות תאפשר לכם להתיחס בדבריכם לנאמר באופן ישיר ובאופן עקיף, תוך כדי הראיון במטרה להתמודד עם ההיסוסים וההתנגדויות.
הקשב למילים שהמראיין משתמש בהם והשתמש במילים אילו כחלק ממענה לשאלות. זה יהפוך אותך להיות יותר רלוונטי ויעיד על חיבור מהיר למראיין ולאגנדות שלו.
השאלות שהמראיין בוחר לשאול משקפות את ציפיות הארגון מבעל התפקיד, שים לב לשאלה, כיצד היא נשאלת, וענה בהתאם.
הקשב למידע נוסף שנאמר במהלך הראיון. כל מידע יכול לסייע לך. לעיתים מומלץ לשאול שאלה בעקבות מידע שנמסר במהלך הראיון. לדוגמא: "אנחנו מנסים לאייש את התפקיד כבר מעל לשנה ולא מצליחים". מומלץ לשאול האם יש דרישות מיוחדות לתפקיד שלא מצליחים לאייש.
לסיכום, הקשיבו לפני שאתם מדברים, בואו לראיון כשאתם במצב עירני ובקשב. יש מידע רב המועבר במהלך הראיון מהמראיין למרואיין, עשו במידע שימוש חכם.