לא פעם אני שומעת ממנהלים, בעיקר מאילו שנמצאים בתחילת דרכם הניהולית, עד כמה הם נמנעים מכל מה שמדיף ניחוח של פוליטיקה ארגונית. בד"כ אני שואלת את המנהל מהי פוליטיקה ארגונית לפי דעתך? עד היום קיבלתי מגוון רחב של תשובות חלקן אני מוכרחה להודות, הזויות מאד. מסתבר שפוליטיקה ארגונית נתפסת ע"י רוב המנהלים כהתנהלות "מלוכלכת", לא ישרה, מתחנפת ולא אפקטיבית, התנהלות שאינה מקדמת ולא מועילה לארגון שעיקר מטרתה היא לקדם את הפרט הנוקט בגישה פוליטית ואינטרסנטית בהתנהלותו.
אך לא כך, פוליטיקה נמצאת בכל מקום שבו חיים אנשים, שבו קיימים אינטרסים שונים, תהליכים מורכבים וממשקי עבודה. הפוליטיקה הארגונית הינה חלק ממערכת היחסים וממאזן הכוחות הקיים בארגון. בכל ארגון כמו בכל חברה אנושית, יש ניגודי אינטרסים, מטרות שונות, דעות שונות של אנשים לגבי הדרך, מאבקי כח, ומאידך נסיון לפתרון קונפליקטים, נסיון למציאת דרך משותפת, לשיתוף, לרתימת כל הכוחות למען המטרה, כאשר לפרטים בארגון יש אינטרסים מקצועיים, ניהוליים ואישיים.
עובדים נחשפים להתמודדות עם פוליטיקה ארגונית בעיקר בדרגים גבוהים של קבלת החלטות. עובד שאינו מנהל או מנהל זוטר שאינו נדרש לקבל החלטות ולקחת על עצמו אחריות לתהליכים בארגון, נחשף בעיקר להשלכות של הפוליטיקה הארגונית אך אין הוא מעורב ברמת ההשפעה על תהליכים פוליטיים כפי שמעורבים מנהלים משפיעים.
בכניסה לתפקיד ניהולי חדש, כדאי להכיר את הכוחות העיקריים המשפיעים על תהליכי קבלת החלטות ועל תהליכים בחברה. מנהל פרואקטיבי המעוניין לקדם את תחומו, כחלק מהגדרת התפקיד שלו, צריך לקבל על עצמו את ההתמודדות בזירה הפוליטית בארגון, מתוך הבנה שמדובר במעורבות נחוצה ונכונה לצורך קידום עניינים בארגון. כי אם לא, לא יוכל להיות בעמדה משפיעה לאורך זמן.
מתי תחשב הפוליטיקה הארגונית "מלוכלכת" ומשרתת אינטרסים לא ראויים? כאשר קיימים גורמים בארגון שמנצלים את כוחם הפוליטי כדי להפריע ולתקוע תהליכים, ובמקביל להאדיר את כוחם כאשר המטרות שלהם אישיות ולא עולות בקנה אחד עם מטרות הארגון. גם את הכוחות האילו במידה וקיימים בארגון, כדאי ללמוד ולהבין בתהליך הכניסה לתפקיד, ולגבש התנהלות שתאפשר דו קיום עם כוחות אילו.
איך להיות שחקן במגרש הפוליטי ולהשאר נאמן לערכי?
שמור על לויאליות למנהלים, לקולגות ולכפיפים, ועל דיסקרטיות.
פעל לכיוון המטרה, עסוק בעיקר, אל תתפס לקטנוניות. עצור תקשורת תגובתית שאינה מועילה
שמור על האמינות שלך. המנע מזיופים, ממצבים בהם תשמיע דעות מנוגדות וסותרות בפורומים שונים. מאידך, אפשר לעצמך להשתכנע ולשנות את עמדתך.
דבוק בערכים ובאמת הפנימית שלך מחד, אך אל תמנע בשל כך מהתמודדויות ומקונפליקטים הדורשים את מעורבותך.
התיחס לאינטרסים כאל דבר לגיטימי ורצוי. ללא אינטרסים לא תהיה תזוזה ולא יקודמו נושאים בארגון. שים לב שאי הסכמה יכולה להיות גורם מקדם אם יודעים לנהל את התקשורת באופן חיובי
נהל תקשורת מכבדת עם הסביבה. הקשב, למד את נקודת המבט ואת האינטרסים של האחר, המנע מביקורת ומשיפוט האחר, הבע את דעתך, קיים שיחות אחד על אחד לצורך בירור אי הבנות.
עשה כל מאמץ שלא לגרום לרעשים מיותרים במערכת כאשר ניתן לפתור ולקדם נושאים ע"י תקשורת עם האחר.
הקפד לדבר בשם עצמך.
קח אחריות על מעדיך ועל דעותיך.
נהל תקשורת חיובית ומפרגנת בתנאי שתהייה אוטנטית
הנושא אינו פשוט, לעיתים מרתיע, קל לטעות מכיוון שאנו מנסים לאזן ולהתמודד בו זמנית בשלושה ערוצים שלא תמיד עולים בקנה אחד ולעיתים אף סותרים אחד את השני, האינטרסים שלנו, היחסים עם הסביבה וקידום עניינים בארגון כחלק מהתפקיד שלנו.
חישבו על הנושא, בחנו את עצמכם, הביעו את דעתכם